Απόψεις Μαθητών

Απόψεις Μαθητών

Ξεκίνησα μαθήματα ορθοφωνίας με τον κύριο Παντελή πριν από δύο μήνες για τον απλούστατο λόγο, έψαχνα έναν απλό και πρακτικό τρόπο ώστε να μην κουράζω τη φωνή μου κάθε φορά που μιλούσα.
Δεν έχω καμία σχέση με το τραγούδι. Ούτε έχω κάποιο πρόβλημα με τις φωνητικές μου χορδές ή τον λαιμό μου. Απλώς η φύση της δουλειάς μου είναι τέτοια που με αναγκάζει να μιλάω πολλές ώρες με ένταση.
Επίσης, για καιρό είχα παρατηρήσει ότι σε εξόδους μου το βράδυ σε μέρη όπου έχει αρκετή φασαρία χρειαζόταν να καταβάλω μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να εκφράσω αυτό που ήθελα στο συνομιλητή μου και να με ακούσει. Με αποτέλεσμα να εξαντλώ τη φωνή μου, με όλες τις αναμενόμενες συνέπειες τις επόμενες ημέρες (κόπωση, θάμπωμα, βήχας, κλεισμένη φωνή, κτλ).
Μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά, έκπληξη και θαυμασμό, ότι μετά από μόλις δύο μήνες μαθημάτων (μία φορά την βδομάδα, από μία ώρα) και χωρίς ιδιαίτερη εξάσκηση από μόνος μου στο σπίτι, ήδη έχω αποκτήσει την ικανότητα να ελέγχω σε πολύ ικανοποιητικό για μένα βαθμό την ένταση και την τοποθέτηση της φωνής μου έτσι ώστε πραγματικά να μην την καταπονώ και να μην κουράζομαι στην καθημερινότητά μου.
Το εκπληκτικό δε είναι ότι όλο αυτό συμβαίνει με έναν πολύ φυσικό τρόπο υπό την καθοδήγηση του κυρίου Παντελή, ο οποίος πέρα του ότι είναι εξαιρετικός άνθρωπος, είναι και πολύ μεταδοτικός δάσκαλος, με πραγματικό ενδιαφέρον για την πρόοδο μου.
Επί του πρακτικού, οι ασκήσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι πολύ εύκολες, χωρίς να απαιτούν καμία γνώση πάνω στη μουσική.
Μακάρι να γνώριζα για τον κύριο Παντελή πολύ νωρίτερα γιατί πιστεύω θα με είχε γλιτώσει από την κακή διαχείριση της φωνής μου τα προηγούμενα χρόνια.

Νικόλας

Απευθύνθηκα στον κύριο Γιάννη Παντελή επειδή ήθελα να αλλάξω τη φωνή μου. Μιλώντας με μία πολύ ψιλή και διαπεραστική φωνή, η οποία ενίοτε γινόταν σχεδόν «νιαουριστή», αντιμετώπιζα προβλήματα στην επικοινωνία μου, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Όταν τηλεφώνησα στον κύριο Παντελή, μην έχοντας καθόλου γνώσεις γύρω από τη μουσική και το τραγούδι, δεν ήξερα καν αν αυτό που ήθελα να καταφέρω ήταν εφικτό. Στο πρώτο μάθημα, μέσα σε 5 λεπτά, μου εξήγησε τη λογική της τεχνικής του και με διαβεβαίωσε ότι εάν είχα την υπομονή και την αποφασιστικότητα θα κατάφερνα, όχι μόνο να αλλάξω τη φωνή μου, αλλά να τη χειρίζομαι κατά βούληση, και να μιλάω «ορθοφωνημένα» και σωστά. Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν ήδη στους 3 μήνες, καθώς έμαθα να ακούω τη φωνή μου και να διορθώνω λάθη, κατά τη ροή του λόγου. Μετά από 8 μήνες, είχα βελτιωθεί κατά πολύ, καθώς, με λιγότερη σκέψη, τοποθετούσα τη φωνή μου, εξαρχής, εκεί που ήθελα. Τώρα πλέον, μετά από 14 μήνες μαθημάτων, έχω απεγκλωβιστεί από την παλιά μου φωνή, μιλάω με την αντήχηση που θέλω, ενώ το αποτέλεσμα έχουν αρχίσει να επισημαίνουν και άνθρωποι, κοντινοί και μακρινοί, που με ξέρουν από παλιά, λέγοντας, με έκπληξη, «Πράγματι, η φωνή σου έχει αλλάξει!». Μέσα από τα μαθήματα, με τον κύριο Παντελή, ανακάλυψα τη σημασία της φωνής και την τεράστια σημασία του να ξέρεις να τη χειρίζεσαι σωστά, και να τη σέβεσαι, τόσο για λόγους υγείας, όσο και για λόγους προσωπικής έκφρασης. Ο ίδιος ο κύριος Παντελής, είναι ένας δάσκαλος εξαιρετικός, μεταδοτικός, με πάθος για τη δουλειά του και με πείσμα, που σε ωθεί να πετυχαίνεις όλο και καλύτερα αποτελέσματα. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω, ότι για εμένα, που δεν μπορούσα να τραγουδήσω καθόλου, το τραγούδι στο τέλος κάθε μαθήματος, είναι πραγματικά από τις καλύτερες στιγμές της εβδομάδας! Ευχαριστώ πολύ, κύριε Παντελή, που με βοηθήσατε να ανακαλύψω και να αποκαλύψω τη φωνή μου, κι ανυπομονώ για όλα αυτά που έχω ακόμη να μάθω!

Μαρία

Γειά σας, με λένε Σοφία θέλω να γράψω κ την δική μου εμπειρία για τα μαθήματα φώνησης που έκανα με το δάσκαλο κ. Παντελή Γιάννη. Διαπιστώθηκε μετά από μια επίμονη βραχνάδα που είχα κ με θορύβησε στο να απευθυνθώ σε ΩΡΛ όπου κ έκανα λαρυγγοσκόπηση στις 1/12/19 κ ο γιατρός μου βρήκε ένα μικρό πολύποδα στην αριστερή μου φωνητική χορδή, ήταν στο ξεκίνημά του! Μου πρότεινε να κάνω μάθηματα φώνησης με ειδικό και να μου δείξει πώς να αναπνέω σωστά (από το διάφραγμα), αυτό θα με βοηθούσε στο να εξαφανιστεί ο πολύποδας. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα κάποιον που να ειδικεύεται στο πρόβλημα που είχα, έτσι στα τυφλά μπήκα στο Google έγραψα μαθήματα ορθοφωνίας και ανακάλυψα τον δάσκαλο! Στην πρώτη συνάντησή μας ανέφερα το πρόβλημα μου, με άκουσε κ είπε "έτσι όπως σε ακούω δεν θα χρειαστείς αρκετά μαθήματα". Πράγματι τα μαθήματα ήταν μόνο 6!!!! Με βοήθησε με αυτή την καταπληκτική μέθοδο που χρησιμοποιεί να τοποθετώ σωστά τη φωνή μου κ να μην κουράζω τις φωνητικές μου χορδές σε συνδυασμό με τη σωστή αναπνοή από το διάφραγμα. Έκανα εξέταση στον ΩΡΛ τώρα τον Ιούνιο 2020 και ο πολύποδας είχε εξαφανιστεί!!!
Μου έδωσε συγχαρητήρια για το δάσκαλο μου τον κύριο Γιάννη Παντελή: "Μπράβο! Έκανε σωστή δουλειά να συνεχίσεις να κάνεις τις ασκήσεις που σου έδωσε ο δάσκαλος σου"!!
Σας ευχαριστώ δάσκαλε να είστε πάντα καλά!!

Σοφία

'Εντονη βραχνάδα και δυσκολία φώνησης μ'οδήγησαν στο ιατρείο ενός ΩΡΛ ,ο οποίος διέγνωσε κάλους στις φωνητικές χορδές. Η θεραπεία που μου συνέστησε ήταν η χορήγηση κορτιζονούχων φάρμακων, η οποία δεν έφερε καθόλου αποτέλεσμα.
Επισκέπτομαι άλλον ΩΡΛ ο οποίος μου γνωστοποίησε ότι μ' εγχείρηση θα λυθεί το πρόβλημα .
Κατόπιν ζητώ τη γνώμη δυο άλλων ειδικών γιατρών οι οποίοι μου πρότειναν να παρακολουθήσω μαθήματα φωνητικής.
Αναζητώντας στο διαδίκτυο βρήκα το site φωνητικής του κ. Γιάννη Παντελή και ήρθα σε επαφή μαζί του.Στάθηκα τυχερός γιατί βρήκα ένα σπουδαίο δάσκαλο αλλά και έναν υπέροχο και αξιόλογο άνθρωπο.
Μετά από μια σειρά τεσσάρων μαθημάτων τ' αποτελέσματα ήταν θεαματικά.Έφυγαν εντελώς οι κάλοι στις φωνητικές χορδές,έμαθα να χρησιμοποιώ σωστά την φωνή μου και να εκτελώ άνετα τα λειτουργικά μου καθήκοντα .
Σ' ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας δάσκαλε Γιάννη .Όσα με συμβούλευσες και μ' εδίδαξες θα με ακολουθούν σαν σκιά από εδώ και πέρα στην ζωή μου.
Εύχομαι ο Θεός να σ' έχει πάντα υπό την προστασία του καθώς και την οικογένεια σου. π. Ιερώνυμος Κυριαζής

π. Ιερώνυμος Κυριαζής

Διαβάζοντας απόψεις άλλων μαθητών νιώθω την επιθυμία να εκφράσω και την δική μου άποψη για την μέχρι τώρα εμπειρία μου με τον δάσκαλο φωνητικής κύριο Γιάννη Παντελή. Στον συγκεκριμένο δάσκαλο ήρθα καθαρά για μαθήματα φωνητικής χωρίς να έχω κάποιο πρόβλημα με την φωνή μου και μάλλον ήμουν πολύ τυχερός που δεν απέκτησα πηγαίνοντας σε δασκάλους που τελικά όχι μόνο δεν εξέλιξαν την φωνή μου αλλά κινδύνευσα να μου δημιουργήσουν και πρόβλημα. Δεν είμαι βεβαία εγώ αυτός που θα τους κρίνει αλλά κατά την άποψη μου οι άνθρωποι δεν γνώριζαν το αντικείμενο ( επιεικώς άσχετοι, ) το έκαναν επάγγελμα μια και η τάση της εποχής έχει κάνει μόδα το τραγούδι. Κάποιοι από αυτούς λοιπόν, συνολικά 4 που έχω κάνει την περιοδεία μου, είχαν διάθεση να μου δείξουν άλλα η άγνοια τους δεν βοηθούσε ενώ οι υπόλοιποι παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως τον “ιδανικό δάσκαλο” και πουλώντας όλο αυτό το δήθεν σωστό μάθημα τάζοντας όνειρα, εκμεταλλεύονταν τη δίψα μου να μάθω και να βελτιωθώ πάνω σε αυτό που τόσο πολύ αγαπώ. Το συμπέρασμα, όλοι τους το μόνο που κατάφεραν ήταν να χάνω άσκοπα χρήμα, χρόνο και το χειρότερο να μη μου προσφέρουν κυριολεκτικά τίποτα για τον σκοπό που πήγαινα προκαλώντας πρόβλημα στην φωνή μου από την κακή χρήση.
Αν δεν είχα περάσει απ’ όλους αυτούς κι ερχόμουν κατευθείαν στον κύριο Παντελή θα νόμιζα ότι έτσι γίνεται το μάθημα γενικά και ίσως να μην εκτιμούσα αυτό που μου προσφέρει. Από την πρώτη συνάντηση μου φάνηκε τελείως διαφορετικός, από όλους τους άλλους “μεγάλους” δασκάλους και ειδήμονες. Έχοντας περάσει όλα αυτά που σας περιέγραψα με τους προηγούμενους πήγα πολύ επιφυλακτικός και καχύποπτος άλλα από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι ο άνθρωπος ξέρει είναι επαγγελματίας για τον απλό λόγο ότι δεν έψαλε το εγκώμιο του και ότι μου έλεγε είχε τη γνώση και την τεχνική να τα κάνει κιόλας πράξη εκείνη την ώρα, (ποτέ κάνεις άλλος, μόνο λόγια) και μάλιστα ήταν ο μόνος που μου είπε ότι το σωστό είναι να δοκιμάσω ένα μήνα κι αν δεν είμαι ικανοποιημένος να φύγω. Απ’ όσους έχω πάει είναι ο μόνος που όση ώρα κάνω μάθημα μαζί του ασχολείται, με διορθώνει με το παραμικρό (αυτό που λένε δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω) γιατί απλά είναι γνώστης σε αυτό που κανει, έχει όρεξη να σου δείξει αυτά που κατέχει και πάνω απ’ όλα είναι ευσυνείδητος δεν είναι του χαρακτήρα του να κοροϊδεύει τους μαθητές του εκμεταλλευόμενος τα όνειρα τους μόνο και μόνο για να τους αποσπά χρηματικά ποσά. Αποτέλεσμα της διδασκαλίας του; Είμαι ένα χρόνο που κάνω μάθημα και όχι μόνο δεν τραγουδάω “με τις πατούσες” (εννοώντας με τον λαιμό) όπως χαρακτηριστικά έλεγε ότι έκανα όταν πρωτοπήγα, άλλα έχω μπει στο νόημα της σωστής τοποθέτησης της φωνής, δεν βραχνιάζω (πρώτο του μέλημα) έχω αρχίσει πλέον να μην τραγουδάω αλλά να ερμηνεύω.
Συμβουλή μου, μην παραμυθιάζεστε από επιτήδειους του χώρου, βγάλτε τις παρωπίδες και ψαχτείτε, η φωνή μας είναι ένα ευαίσθητο όργανο, είναι κρίμα να το καταστρέφει ο κάθε ανίδεος. Αν τώρα νομίζετε ότι τα γράφω όλα αυτά επειδή είμαι μαθητής του δεν έχετε παρά να ‘ρθείτε σε επικοινωνία μαζί του και να κάνετε μια δοκιμή για να το διαπιστώσετε. Άλλωστε, όπως σας είπα, από μόνος του θα σας προτείνει δοκιμαστικό για ένα μήνα. Συγνώμη αν ήμουν φλύαρος άλλα είχα την ανάγκη να τα μοιραστώ μαζί σας μπας και γλιτώσει κάποιος από παρόμοιες καταστάσεις και γιατί επιτέλους βρήκα έναν δάσκαλο που ξέρει και αξίζει και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ήμουν στο όριο να τα παρατήσω με όλα αυτά, άλλα μαζί του πλέον βλέπω ότι το όνειρο μου παίρνει σάρκα και οστά.

Μιχάλης

Ονομάζομαι Ζωή θα ήθελα και εγώ να μοιραστώ την δική μου ιστορία και διαδρομή, όταν αποφάσισα να κάνω μαθήματα φωνητικής.
Το 2009 ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής σε γνωστή αλυσίδα ωδείου στην περιοχή μου. Σκοπός ήταν να μάθω την τεχνική και την σωστή τοποθέτηση της φωνής για να
μπορώ με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο να τραγουδάω σωστά ένα τραγούδι, αλλά και να το εκφράζω. Άλλωστε, αυτός είναι ο σκοπός του μαθήματος “σύγχρονου τραγουδιού”.

Τα μαθήματα ήταν εικοσιπεντάλεπτα και δύο φορές την εβδομάδα. Μέσα σε αυτά ήταν δεκαπέντε λεπτά οι ασκήσεις και δέκα λεπτά το τραγούδι. Στις μαθητικές συναυλίες που γίνονταν, υπήρχε μία προχειρότητα όσον αφορά τις πρόβες (1-2 το πολύ), αφού σπανίως έως ποτέ ήταν παρούσα η δασκάλα. Το αποτέλεσμα μπορώ να πω πως ήταν ανάλογο των προβών.

Μετά από πέντε χρόνια μαθημάτων στο συγκεκριμένο ωδείο, έχοντας αλλάξει τέσσερις καθηγήτριες φωνητικής, δεν είχα δει κάποια ουσιαστική βελτίωση, χωρίς να έχω κάποιο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές. Όλες οι δασκάλες μου μου έλεγαν ότι το ζητούμενο είναι η τοποθέτηση της φωνής στη μάσκα, αλλά καμία δε μου είχε δείξει το πως. Καθ'όλη την διάρκεια των πέντε χρόνων, κάθε φορά που προσπαθούσα
να πω ένα τραγούδι, μου ήταν αδύνατον να τοποθετήσω σωστά την φωνή μου.
Έχο ντας γνώση της κατάστασης, καθώς δεν ήμουν ευχαριστημένη από τον εαυτό μου και την αντιμετώπιση μέσα στο ωδείο, διέκοψα τα μαθήματα και αποφάσισα δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία στον εαυτό μου να απευθυνθώ κάπου αλλού.
Είχα ακούσει για ένα σεμινάριο του κ. Γίαννη Παντελή. Δεν το είχα παρακολουθήσει, αλλά είχα προμηθευτεί και διαβάσει το βιβλίο που είχε γράψει με τίτλο “Η αγωγή του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού”. Ήταν αρκετά ενδιαφέρον και έτσι έκανα δειλά την ύστατη προσπάθεια. Τα μαθήματά του είναι ωριαία, μία φορά την εβδομάδα και είναι σαν mini σεμινάρια. Με ευχάριστη διάθεση σου εξηγεί την κάθε άσκηση και προσπαθεί να σου μεταδώσει τον σωστό τρόπο πραγματοποίησής τους, χωρίς να κάνει ένα απλό πέρασμα. Στη συνέχεια, στο τραγούδι δεν παύει να παρατηρεί τoν μαθητή και να του εξηγεί την σωστή τεχνική.

Την άνοιξη του 2016 γίνεται μαθητική συναυλία με την τάξη του, όπου και έλαβα μέρος. Οι πρόβες (4-5) είχαν και αυτές τον ίδιο χαρακτήρα με τα μαθήματα. Ήταν, δηλαδή, σαν σεμινάρια. Ο κάθε μαθητής όχι μόνο τραγουδούσε και λάμβανε τις απα ραίτητες διορθώσεις από τον δάσκαλο, αλλά είχε και την δυνατότητα να παρακολουθήσει την πρόβα των άλλων μαθητών βλέποντας τις διορθώσεις που τους γινόντουσαν.

Μέσα σε λίγους μήνες η αλλαγή ήταν ουσιαστική, γιατί ο κ. Γιάννης Παντελής είναι ένας Δάσκαλος, γνώστης του αντικειμένου που διδάσκει. Ξέρει ακριβώς τι ζητάει από τον μαθητή του και έχει τον τρόπο να το διδάσκει. Μιλάει για μάσκα και όχι μόνο το εννοεί, αλλά και το δείχνει με τέτοιον τρόπο ώστε ο μαθητής να μπορεί να το καταλάβει τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Έχει απίστευτη υπομονή και μεταδοτικότητα.

Δυστυχώς έχασα πέντε χρόνια με δασκάλες που δεν έχουν την ικανότητα να διδάξουν και αυτό που έκαναν και κάνουν θυμίζει φασόν (δεκαπέντε λεπτά ασκήσεις, δέκα λεπτά τραγούδι και τέλος). Περισσότερο κρίμα όμως, είναι για εκείνες, καθώς δεν γνωρίζουν ότι δεν ξέρουν και είναι ικανοποιημένες που έχουν την δυνατότητα να διδάξουν. Έχουν επαναπαυθεί στο γεγονός ότι έχουν ένα πτυχίο φωνητικής και δεν
μπαίνουν στην διαδικασία να γνωρίσουν νέα πράγματα πάνω στο αντικείμενο, καθώς η γνώση δεν σταματάει ποτέ. Έτσι, αδυνατούν να εξετάσουν τι είναι αυτό που διδάσκουν, ποιο είναι το ζητούμενο και ποια η διαδρομή για να κατακτηθεί, αφού οι ίδιες δεν το έχουν κατακτήσει. Η άγνοια και ο εγωπαθητικός εγωισμός είναι ο χειρότερος εχθρός της γνώσης.
Μετά από τέσσερα χρόνια που είμαι μαθήτρια του κ.Γιάννη Παντελή,νιώθω πολύ τυχερή που έστω και μετά από πέντε χρόνια ταλαιπωρίας τον βρήκα. Η γνώση που έχει, το τι είναι σαν δάσκαλος και το αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι αδύνατον να αποτυπωθεί με λέξεις. Για μένα είναι ο απόλυτος δάσκαλος που έχει την γνώση, την ικανότητα, το χάρισμα.
Δάσκαλε σε ευχαριστώ για όσα με έχεις διδάξει και για όσα έχεις ακόμα να με διδάξεις.

Ζωή

Πραγματικά η γνωριμία μου με το Γιάννη ήταν για εμένα μια αποκαλυπτική, ενδοσκοπική και λυτρωτική εμπειρία.
Η φύση του επαγγέλματός μου (καθηγητής και μάλιστα σε δημοτικό σχολείο) και η χρόνια κακή χρήση της φωνής μου σε συνδυασμό με την ενασχόληση με το τραγούδι ερασιτεχνικά σε ροκ μπάντα( χωρίς μαθήματα φωνητικής βέβαια και με άγουρο τρόπο) είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό των φωνητικών χορδών μου και τη δημιουργία πολύποδα σε μια εξ αυτών...Το μόνιμο βράχνιασμα και η δυσκολία φώνησης για ένα 6μηνο (ουσιαστικά εκτός μουσικής και με δυσκολίες στην δουλειά μου καθημερινά) με οδήγησαν απελπισμένο, στην πόρτα του δάσκαλου Γιάννη μέσω μιας αναζήτησης στο διαδίκτυο.
Από το πρώτο μάθημα ο Γιάννης υπήρξε για μένα κάτι παραπάνω από ένας δάσκαλος..Εμψυχωτής, ψυχολόγος και πάνω απ' όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ!
Με υπομονή και μεθοδικότητα, πρώτα απ' όλα με έκανε να δω τα χρόνια λάθη στη φώνησή μου και στην τοποθέτηση φωνής και μου άλλαξε την ψυχολογία.Με έκανε να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου και κατόπιν μου πέρασε μια χαλάρωση και ηρεμία στον τρόπο που αλληλεπιδρώ με τους γύρω μου με άμεσο αντίκτυπο φυσικά στη φωνή μου. Αποτέλεσμα; Μετά από μαθήματα 2 μηνών να ξαναεπισκεφτώ τον γιατρό ο οποίος αντίκρισε τις φωνητικές χορδές μου πιο λείες και από τζάμι όπως χαρακτηριστικά μου είπε...
Ήταν πραγματικά πολύ γρήγορη η επούλωση, πράγμα που δεν το πίστευα στην αρχή όταν με διαβεβαίωνε για αυτό ο δάσκαλος.Τώρα κατάλαβα και όλους όσοι αντιμετωπίζοντας τα ίδια ή και χειρότερα προβλήματα με εμένα καταλήγανε πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα : τη θεραπεία, τη βελτίωση, την αλλαγή στον τρόπο σκέψης τους σχετικά με τη φωνή τους.
Ειλικρινά δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω εγκαρδίως φίλε Γιάννη Παντελή.Όσα μου είπες και με έμαθες θα με ακολουθούν από εδώ και πέρα καθημερινά...

Νίκος

Όταν ήμουν τριών χρονών, προσβλήθηκα από τον ιό της μηνιγγίτιδας. Χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ακοής μου, μου φορέσανε ακουστικό στο δεξί αυτί, ενώ το αριστερό έπεσε σε αχρηστία. Καθώς ήμουν στη φάση όπου μόλις είχα μάθει να μιλάω, μου κάνανε λογοθεραπεία για δύο χρόνια, μέχρι που η ομιλία μου έφτασε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Η συνέχεια της ζωής μου κύλισε ομαλά αν αναλογιστεί κανείς ότι στη δεκαετία του ‘80 η τεχνολογία των ακουστικών ήταν σε πρώιμο στάδιο. Αγνοώντας τους γύρω μου οι οποίοι με προειδοποιούσαν ότι δε θα κάνω και τίποτα αξιόλογο με τέτοιο βαθμό βαρυκοϊας, τελείωσα το λύκειο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια ως απόφοιτος οικονομικών έδωσα με επιτυχία εξετάσεις και μπήκα στη Νομική Αθηνών. Ενώ δούλεψα ως λογίστρια για αρκετά χρόνια, βγήκε μέσα από τη δουλειά μου ότι η φυσική μου κλίση είναι οι πωλήσεις και αφοσιώθηκα σε αυτές. Το 2007 πλέον φόρεσα το πρώτο εξελιγμένο τεχνολογικά ακουστικό και ήταν μια αποκάλυψη του όσων μπορούν να συμβαίνουν γύρω μου. Ξαφνικά μπορούσα να ακούσω ακόμα και μια βίδα να πέφτει στο πάτωμα, ήταν συγκλονιστικό. Ταυτόχρονα όμως συνειδητοποίησα ότι κάτι με ενοχλούσε στον τρόπο που μίλαγα, χωρίς όμως να δώσω ιδιαίτερη σημασία. Έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια, να γίνω μητέρα δύο παιδιών και με την επιμονή μου για επαγγελματική εξέλιξη, να καταλάβω ότι αν ήθελα αφενός να δώσω σωστές βάσεις στα παιδιά μου για να μάθουν να μιλούν σωστά και να πάω και ακόμα ένα βήμα πιο πέρα τις δεξιοτεχνίες πωλήσεων, έπρεπε να δουλέψω την ομιλία μου. Έψαχνα για λογοθεραπευτή για έναν χρόνο, αλλά δε με έπεισε κανένας από όσους έβρισκα κατά καιρούς. Μια μέρα μια γνωστή μου, μου έλεγε για τα μαθήματα ορθοφωνίας που έκανε λόγω ενός προβλήματος που είχε με τη φωνή της. Μου κίνησε την περιέργεια και για πρώτη φορά έγραψα τη λέξη «μαθήματα ορθοφωνίας» στο google. Ξεκινώντας από το πρώτο website στη μηχανή αναζήτησης, πήρα τηλέφωνο τον Γιάννη Παντελή. Δέχτηκε αμέσως να με δει και με την πρώτη επίσκεψη μου έδειξε τα τρία βασικά πράγματα που χρειάζεται κανείς να ξέρει για τη φωνή του. Ήξερα αμέσως ότι για πρώτη φορά είμαι στο σωστό μέρος. Ο Γιάννης είναι από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπου ο οποίος καταφέρνει με την οξύτατη συναισθηματική νοημοσύνη του να σε διδάξει και ταυτόχρονα να διδαχτεί. Με τέτοιες βάσεις και με εμπειρία 30 χρόνων πάνω στην ορθοφωνία, αισθάνεσαι αμέσως ότι είσαι σε καλά χέρια. Τολμώ να πω ότι κάθε μάθημα είναι μια αποκάλυψη όχι μόνο των τεχνικών δυνατοτήτων της ανθρώπινης φωνής, αλλά και των επιδράσεων που έχει ο τρόπος που μιλάμε στους γύρω μας. Ένταση, χροιά, αναπνοή, ορθοφωνία, μέσα σε ένα μικρό διάστημα 6 μηνών, αποκτήσαν στο μυαλό μου τη σημασία που θα έπρεπε να είχαν. Σε κάθε μάθημα ο Γιάννης τα σμιλεύει, με μαθαίνει τα μυστικά τους και σε κάθε μάθημα βρίσκει ακόμα ένα λάθος και έτσι, εβδομάδα με την εβδομάδα μεταμορφώνομαι στην ομιλήτρια που ήθελα να είμαι, αλλά ποτέ δεν το ήξερα. Πιο παλιά μάσαγα τις κουβέντες μου, άφηνα ατελείωτες τις προτάσεις μου και μίλαγα πολύ γρήγορα. Νομίζω ότι πιο πολύ ήταν ότι δε μου άρεσε να ακούω τον εαυτό μου να μιλάει και βιαζόμουν να τελειώσω. Τώρα παίρνω τις ανάσες μου, κάνω σωστά τα ανοίγματα του στόματος και κοιτάω να απολαμβάνω την κάθε λέξη που λέω. Έχω ακόμα πολύ δουλειά, αλλά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα και βλέπω ότι από εκεί που πάσχιζα να κάνω τους άλλους να με παρακολουθήσουν, ξαφνικά τους καθηλώνω με τις λέξεις μου. Είναι μαγικό το να αποκτάς αυτοπεποίθεση για κάτι το οποίο θεωρούσες τελεσίγραφα τελειωμένο, κάτι που θεωρούσες ότι είναι αποτέλεσμα ενός σωματικού ελαττώματος και άρα δεν έχει περιθώριο βελτίωσης. Είναι μαγεία η επικοινωνία με τους γύρω μας, είτε πρόκειται για απλή καθημερινή ομιλία, επίσημες ομιλίες ή τραγούδι. Για ένα τόσο σημαντικό πράγμα, πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να περάσουμε κάποιες ώρες δίπλα σε κάποιον ειδικό για να βελτιωθούμε. Εγώ είμαι τυχερή που είναι ο Γιάννης Παντελής.

ΛΙΖΑ

Τον δάσκαλο Γιάννη Παντελή τον γνώρισα αρχικά από το Google βάζοντας αναζήτηση «μαθήματα ορθοφωνίας». Ο λόγος, που σκέφτηκα ότι χρειαζόμουν μαθήματα ορθοφωνίας ήταν γιατί, έπρεπε συχνά να επαναλαμβάνω στον συνομιλητή μου αυτά που έλεγα, ώστε να γίνω αντιληπτός. Το γεγονός αυτό με οδήγησε σε σκέψεις σχετικά με το πρόβλημα, που διαφαινόταν ότι είχα, στην ομιλία. Οι αρχικές μου σκέψεις ήταν ότι μιλούσα γρήγορα Κατά την πρώτη μας συνάντηση, ο δάσκαλος μου έδωσε να καταλάβω ότι, το πρόβλημα στη φωνή μου ήταν το αντηχείο που χρησιμοποιούσα για να αρθρώσω την ομιλία μου. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσα τα φαρυγγικά αντηχεία και αυτό είχε ως συνέπεια η φωνή μου αρκετές φορές να μην είναι αντιληπτή από τους συνομιλητές μου. Ύστερα από έξη μήνες μαθήματα, με τη μέθοδο του δασκάλου, έχω διαπιστώσει πλέον ότι ακούγομαι χωρίς να χρειάζεται να επαναλαμβάνω τα λεγόμενα μου. Επίσης έχω αυξήσει την έκταση της φωνής μου. Τα μαθήματα με τον δάσκαλο Γιάννη Παντελή επιτέλεσαν τον σκοπό για τον οποίο τα έκανα και παράλληλα ανέβασαν την ψυχολογία μου. Γιάννη να είσαι καλά.

Κώστας

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το 2014 αποφοίτησα από τη δραματική σχολή έχοντας από το 2013 πάχυνση στις φωνητικές χορδές, η οποία έκανε τη φωνή μου να ακούγεται κουρασμένη άλλες φορές για 1-2 μέρες αλλά υπήρχαν κ φορές που η κούραση αυτή κρατούσε μια 4-6 μέρες. Το φθινόπωρο του 2014 ξεκίνησα πρόβες σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό μιούζικαλ και παράλληλα τραγουδούσα σε rock συγκρότημα. Γνωρίζοντας πως με την πάχυνση δε θα μπορούσα να τα βγάλω πέρα με καθημερινές πρόβες, μίλησα με μια συνάδελφο και μου σύστησε τον κ. Γιάννη Παντελή, λέγοντάς μου πως δείχνει τεχνικές με τις οποίες μπορεί κάποιος να αποφύγει την εγχείρηση αν έχει κάλους στις φωνητικές χορδές. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω μαθήματα για να μην εμφανιστεί ξανά η πάχυνση. Με μεγάλη μου χαρά, παρατήρησα ότι από τα πρώτα κιόλας μαθήματα η φωνή μου απέκτησε μεγαλύτερη ένταση, άρχισε να αποκτά σιγά σιγά όγκο ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ σταμάτησα να χρειάζομαι 1-2 μέρες αφωνία μετά από κάθε 3-5ωρη πρόβα με το συγκρότημά μου ή με το θίασο. Μπορούσα να τραγουδάω και την επόμενη μέρα να μιλάω και να τραγουδάω κανονικά, κάτι που στο παρελθόν σπάνια συνέβαινε. Κάπως έτσι τελείωσε ο πρώτος χρόνος μαθημάτων.
Το δεύτερο χρόνο, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας και ηχογραφήσεων, αναγκάστηκα να μειώσω τα μαθήματα, όμως είχα αρχίσει να κουράζω πάλι τη φωνή μου στη δουλειά μου, όπου ο νέος ρόλος μου απαιτούσε να φωνάζω αρκετά και συχνά, αλλά και στις συνεχείς πρόβες εν όψει της ηχογράφησης του EP του συγκροτήματός μου.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Τον Οκτώβρη του 2016 ξεκίνησα πάλι κανονικά μαθήματα, όμως από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο η φωνή μου υπέστη πολλές κακουχίες λόγω extreme καταστάσεων σε ρόλους μου. Έτσι, στις 6 Μαρτίου και μετά από περίπου 3μηνη κατάχρηση της φωνής μου, κυρίως μέσω της ομιλίας, ο ΩΡΛ μου βρήκε 2 κάλους στις φωνητικές μου χορδές (έναν στη δεξιά κ ένα μικρούλη στην αριστερή). Από το Δεκέμβρη όπως προανέφερα κούραζα Π Ο Λ Υ τη φωνή μου (καθημερινές πρόβες, γυρίσματα, έξοδοι, ξηρό περιβάλλον με καπνούς πολλές ώρες μέσα στη μέρα, performances στο δρόμο) ώσπου το Φεβρουάριο του 2017 έκλεισε κ δεν άνοιγε με τίποτα, για ένα μήνα και... Μου ήταν πολύ δυσάρεστο ακόμα και το να μιλάω σε κανονικές εντάσεις. Πήγα κλαίγοντας στο μάθημα, έντρομη, φοβούμενη ότι δε θ μπορέσω να ξανατραγουδήσω. Μετά από 3 μαθήματα και ακολουθώντας ευλαβικά τις οδηγίες που μου έδωσε ο δάσκαλός μου κ. Παντελής, μπόρεσα στις 26 Μαρτίου να τραγουδήσω ξανά, χωρίς κανένα φόβο και καμία αβεβαιότητα για το πως θα νιώσω εγώ τη φωνή μου ή πως θα ακουστεί. Είχα επιτέλους ξαναρχίσει να βρίσκω τη φωνή μου και λίγες μέρες μετά ήταν λες και δεν είχα ποτέ κάλους. Ο ΩΡΛ μου είχε συστήσει να πάω πάλι 1 μήνα μετά να δούμε σε τι κατάσταση είναι οι κάλοι αλλά αυτό δε χρειάστηκε, αφού η φωνή μου, 1 μήνα μετά και ακόμα και σήμερα που γράφω είναι σε άριστη κατάσταση ενώ δουλεύω και τραγουδάω παράλληλα επαγγελματικά.

Μαρτίνα Δημοπούλου (Ηθοποιός/Τραγουδίστρια)

Ξεκινήσαμε μαθήματα με τον κύριο Γιάννη πριν από 9 μήνες περίπου. Τα αποτελέσματα της γνωριμίας μας είναι θεαματικά,όχι μόνο σε φωνητικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Το πρόβλημα στη φωνή μου χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους ΩΡΛ (χρειάστηκε να επισκεφτώ τέσσερις) ως πάχυνση των φωνητικών χορδών. Ξαφνικά είχα αποκτήσει ένα βράχνιασμα, πιεζόμουν αρκετά για να βγάλω φωνή και πολλές φορές έκλεινε τελείως. Και όλα αυτά λόγω κακής χρήσης της φωνής μου. Το πρόβλημα αυτό με ταλαιπώρησε αρκετά χρόνια, καθώς οι γιατροί μου έλεγαν πως δεν υπάρχει κάποια θεραπεία και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω και ίσως με τον καιρό καταφέρουν οι φωνητικές μου χορδές να επανέλθουν. Πώς όμως θα μπορέσει να γίνει αυτό αν δεν μάθω να τις χρησιμοποιώ σωστά; Αφού λοιπόν πέρασα ένα διάστημα πολύ κακής ψυχολογίας, σχεδόν μελαγχολίας θα έλεγα,διότι μου άρεσε τόσο πολύ να τραγουδάω και όχι απλά δεν μπορούσα να το κάνω αλλά καλά καλά δεν μπορούσα να μιλήσω άνετα, αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω. Έτσι, μέσω διαδικτύου, βρήκα τον κύριο Παντελή. Από τότε νιώθω πραγματικά άλλος άνθρωπος. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μου έμαθε πως να χρησιμοποιώ σωστά τη φωνή μου, με αποτέλεσμα να μην κουράζομαι καθόλου και να μπορώ ακόμη και να τραγουδάω. Η βελτίωσή μου είναι πραγματικά απίστευτη για αυτό το λίγο χρονικό διάστημα. Και εννοείται πως και η ψυχολογία μου είναι στα ύψη. Σας ευχαριστώ για όλα κύριε Γιάννη και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Τα μαθήματα αυτά είναι ότι καλύτερο μπορούσα να κάνω για τον εαυτό μου. Και πάλι ευχαριστώ!!

ΕΛΕΝΑ Κ.

Ιούνιος του 2016 ένας εξαιρετικός ΩΡΛ στο Αττικό Νοσοκομείο αφού με κατσάδιασε (μα καλά γιατί δεν το έψαξες νωρίτερα; ) μου ανακοίνωσε ότι είχα λίγο πολύ τα παρακάτω ολίγα: 3 κάλους, αρχή πολύποδα και κάποια αλλοίωση>>. Α! Και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Άσχετο(... όχι και τόσο). Μου είπε ότι δεν βλέπει μεγάλη ζημιά όταν τραγουδάω. Βλέπει και ακούει να γίνεται μεγάλη ζημιά όμως όταν μιλάω. Μου σύστησε να πάω σε λογοθεραπευτή.
.
Τότε θυμήθηκα έναν παλιό φίλο τον Γιάννη Παντελή που είχε ξεκινήσει κι αυτός στην Μπουάτ Απανεμιά. Είχα παίξει σε μια συναυλία του. Τραγουδιστής, στιχουργός, συνθέτης. Πρωτίστως ΔΑΣΚΑΛΟΣ Φωνητικής καλός.

Είχε αναπτύξει και μια δική του μέθοδο που δρα θεραπευτικά πολύ γρήγορα. Η μέθοδος αυτή θα είναι ωφέλιμο να κατοχυρωθεί κάπως. Πως λέμε Μέθοδος Alexander. Κάτι τέτοιο.
Είχα παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια του και κάποια μαθήματα κατά καιρούς και μου είχε κάνει εντύπωση.

Πήγα και του τα είπα.
Ξεκινήσαμε αμέσως μαθήματα.

Μετά από 2-3 μήνες μάθημα πήγα ξανά στον ίδιο κορυφαίο ΩΡΛ. Όλα είχαν υποχωρήσει.
ΌΛΑ μα ΟΛΑ κατά 70-80-90%.

Και είχε μεσολαβήσει ενάμισης μήνας με live στην Πάρο.

Δεν είναι τυχαίο που ανήκει στο Εθνικό Ωδείο που έχει βγάλει πολλούς καλούς έκαστος στο είδος του.

Η σωστή αναπνοή, άρθρωση, τοποθέτηση, ομιλία με ηρεμία είναι θέμα υγείας. Και θέμα ψυχολογίας, θέμα βιολογίας και άλλα πολλά και σοβαρά. Λύνει προβλήματα. Εάν δεν είναι σωστή δημιουργεί προβλήματα.

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ Γιάννη . Όσο έχω την δυνατότητα θα συνεχίζω μαθήματα.
Στην ιστοσελίδα του όπου έχει πολλά περιστατικά, αξίζει να μπείτε και να διαβάσετε.

Δάσκαλοι φωνητικής υπάρχουν πολλοί και καλοί. Αυτό που κάνει ο Γιάννης Παντελής είναι ΚΑΙ κάτι έξτρα ακόμα. Θα έπρεπε όλοι οι καθηγητές φωνητικής να τον επισκεφτούν κατ εμέ.
Η μέθοδος αυτή θα είναι ωφέλιμο να κατοχυρωθεί. Να γίνει διδακτορικό. Κάπως κάτι να γίνει. Θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο.

Σοφία Ανδριανού

Ασχολούμαι με τη μουσική από παιδί. Είμαι διπλωματούχος πιάνου και από τα 18 μέχρι τα 22 μου έκανα κλασικό τραγούδι. Το 2012 άρχισα να τραγουδάω επαγγελματικά. Είχα την πεποίθηση ότι η κατάρτιση που είχα κάνοντας κλασικό τραγούδι ήταν επαρκής και κάτι παραπάνω για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του σύγχρονου τραγουδιού. Διαψεύστηκα οικτρά. Τον Ιούλιο του 2016 παρατήρησαν οι συνεργάτες μου μια βραχνάδα, ένα γρέζι στη φωνή μου. Πήγα σε ωρλ. Εντόπισε ένα μικρό κάλο, και ένα πολυποδάκι σε μέγεθος καρφίτσας και φλεγμονή της δεξιάς φωνητικής χορδής. Μετά από ένα φρικτό καλοκαίρι με ενέσεις κορτιζόνης, αντιβιώσεις και σχετική αφωνία, ξεκίνησα μαθήματα με τον κύριο Παντελή Σεπτέμβρη του 2016 Προχτές Ιανουάριος του 2017 επισκέφθηκα τον ωρλ του καλοκαιριού και μου είπε ότι ο κάλος εξαφανίστηκε και οι χορδές μου είναι μια χαρά! Προτρέπω όσους διαβάσουν αυτό το κείμενο και τυχόν βιώνουν κάποια αντίστοιχη εμπειρία να ξεκινήσουν μαθήματα με τον κύριο Παντελή το συντομότερο δυνατόν. Εγώ θα πηγαίνω όσο έχω τη δυνατότητα. Είναι κορυφαίος καθηγητής και υπέροχος άνθρωπος. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.

Ειρήνη Κ.

Γρηγορης 21 ετών
Η δικιά μου ταλαιπωρείται ξεκινά από τον Φεβρουάριο του 15'.Σαν φοιτητής ήμουν τακτικός θαμώνας νυχτερινών κέντρων, με αποτέλεσμα αυτή η επιθυμία μου να μου προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές. Για την ακρίβεια η φωνή μου βάρυνε, ένιωθα ότι δεν μπορούσα να μιλήσω και ότι το ίδιο μου το σώμα με πρόδιδε. Πηγαίνοντας σε ΩΡΛ για την ακρίβεια σε 5 και σε 3 λογοθεραπευτές μου ανακοίνωσαν ότι είχα πολύποδα στις χορδές μου και πως η λύση στο πρόβλημα ήταν πρώτα θεραπεία με κορτιζόνες και αφωνίες και ταυτόχρονα συνεδρίες με λογοθεραπευτές. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των γιατρών μετά από 4 μήνες το αποτέλεσμα ήταν ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ. Επισκέφθηκα τον γιατρό ξανά και μου είπε ότι πρέπει να κάνω χειρουργείο και αφαίρεση του πολύποδα. Τον Ιουλίου 15' παίρνω την απόφαση και το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. Δεν περίμενα πως θα με επηρεάσει ψυχολογικά όμως το ψυχολογικό βάρος ήταν μεγάλο.
Στα μέσα Αυγούστου θέλησα να πάρω τη κατάσταση στα χεριά μου και για καλή μου τύχη βρέθηκα στον δρόμο του Γ.Παντελή.
Τηλεφώνησα και ξεκίνησα τα μαθήματα Σεπτέμβρη και από το πρώτο κιόλας μάθημα είπα με τον εαυτό μου αυτός ο άνθρωπος τώρα πάει να κάνει τι(?) . Να με βοηθήσει πως? Εδώ δεν μπόρεσαν άλλοι και άλλοι επιστήμονες, αυτός πως?
Με το περασμα του χρονου εβλεπα βελτιωση μαθημα με το μαθημα, εβλεπα πως αυτος ο ανθρωπος με εναν τροπο περιεργο και απο πολλους μπορει να χαρακτηριστει αστειος, εφερνε αποτελεσματα.Το Φεβρουαριο σχεδον , ημουν πολυ καλα δεν ειχα αναρρωσει πληρως αλλα θεωρουσα πως μπορω και μονος μου. Χανωντας καποια μαθηματα για διαφορους λογους ξαναγυρισα στη γνωστη δυσαρεστη κατασταση.Ηταν ενα μαθημα για μενα γιατι νομιζα πως ξερω καλυτερα απο τον δασκαλο μου.
Βλεπωντας και ο ιδιος την κατασταση μου μου μιλησε ψυχραιμα και μου ζητησε να τον εμπιστευθω και να τον ακουσω σε καθε συμβουλη του. Αυτην την στιγμη που σας γραφω ειναι 13 Ιουλιου 2016 και εχω αναρρωσει για τα καλα. Βγαινω , διασκεδαζω. , ζω , ομως στην βαση του μυαλου εχω παντα αυτα που μου λεει ο καθηγητης μου.
Χωρις να θελω να υπερτιμησω τον δασκαλο μου και εχωντας σαν νεος εντονες τις αναμνησεις των δασκαλων μου απο σχολειο, αθλητισμο καθως και ακαδημαικους καθηγητες , ο κ.Γιαννης ειναι κατι το ξεχωριστο και ειναι μακραν ο καλυτερος
Δε θα ξεχασω ποτε την ψυχραιμια στο πισωγυρισμα μου τον Φεβρουαριο , την αισιοδοξια του σε καθε μαθημα, τον ιδιαιτερο τροπο σκεψης του και την αυτοδημιουργικοτητα του.
Ο κ.Γιαννης δεν χωραει σε ενα ευχαριστω διοτι το τοσο μεγαλο εργο του απενταντι στο μεγαλυτερο "ευχαριστω " που θα μπορουσε να πει καποιος, απεχουν πολυ μεταξυ τους. Το μονο που ευχομαι ειναι να υπαρχουν ανθρωποι σαν αυτον , οι οποιοι να δινουν ελπιδα στους αλλους .

Να σαι καλα καλε μου δασκαλε

Γρηγορης

Είμαι η Έλενα και ασχολούμαι με το τραγούδι. Όταν ξεκίνησα τα μαθήματα ήμουν 20 χρόνων και η φωνή μου δεν είχε καμία σχέση με την ηλικία μου, στο λόγο και στο τραγούδι. Η λάθος τοποθέτηση, μια θαμπή φωνή που λογικά σε βάθος χρόνου, ίσως και νωρίτερα να εμφάνιζε προβλήματα. Στο πρώτο μάθημα αναρωτήθηκα.. <<Είναι στα καλά του τώρα; Θέλει να μου αλλάξει τη φωνή; Μια χαρά είναι η βραχνάδα μου>>. Στην πορεία κατάλαβα ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετώπιζα με τη φωνή μου, όχι μόνο εγώ αλλά και ο καθένας, πιστεύω. Αυτό που μου ζητούσε να κάνω ήταν απλό και συγκεκριμένο. Φιλτράροντας τον ήχο την ώρα της άσκησης και αναζητώντας πάντα καθαρό ήχο. Πλέον χρωματίζω τον ήχο μου, μπορώ και ελίσσομαι μέσα στα τραγούδια και το βασικότερο όλων ξέρω ποια είναι η "έξοδος κινδύνου" και εννοώ τη σωστή τοποθέτηση, που θα μου προσφέρει καθαρό ήχο και ασφάλεια. Σ' ευχαριστώ δάσκαλε!

Έλενα

πριν 5 έτη είχα ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Από αυτό το γεγονός και από την μηνιαία νοσηλεία μου στην εντατική απόκτησα πολλές αναπηρίες στο σώμα μου. Μια από αυτές ήταν η παράλυση των φωνητικών χορδών. Μόνο για αυτό τον λόγο χρειάστηκε να κάνω 3 χειρουργεία και 2 πλαστικές στον λαιμό και άπειρες λογοθεραπείες. όταν μετά το πρώτο χειρουργείο δε μπόρεσαν να αφαιρέσουν το κοκκίωμα από τον λαιμό μου, τότε ο ωρλ γιατρός, μου είχε πει να βρω έναν άλλο γιατρό, ο οποίος θα χειρουργεί με laser και ότι πλέον έχω μπει σε έναν φαύλο κύκλο. Βρήκα άλλον γιατρό ωρλ, με τον οποίο έκανα άλλα 2 χειρουργεία. καλύψαμε με ειδική σιλικόνη τις φωνητικές χορδές και αφαιρέσαμε μέρος της μιας φωνητικής χορδής για να αναπνέω πιο εύκολα και να μην πνίγομαι λόγω της παράλυσης των φωνητικών χορδών. σε ένα από αυτά τα χειρουργεία μου ακούστηκε αρνητικό όταν ο γιατρός είχε πει στην οικογένεια μου, μην ανησυχείτε θα παρακολουθώ στενά τον Γιώργο τώρα, γιατί είναι σαν να τον έχω παντρευτεί, συγχρόνως η αδερφή μου, μου είχε μιλήσει για κάποιον καθηγητή φωνητικής ο οποίος θα βοηθούσε πολύ.
Απογοητευμένος όμως από τις λογοθεραπειες γιατί οι βελτιώσεις ήταν ελάχιστες έως μηδαμινές, δεν ήθελα να κάνω κάτι άλλο με φωνητική. Μετά από 1 έτος σε μια από τις επισκέψεις μου στον ωρλ ιατρό μου, μου ανακοίνωσε ότι το κοκκίωμα επανεμφανίστηκε και θα χρειαζόταν και άλλο χειρουργείο για την αφαίρεση του. Απογοητεύτηκα πλήρως και πράγματι είχα μπει σε ένα φαύλο κύκλο, δεν άντεχα άλλα χειρουργεία, τότε ο δάσκαλος της kundalini yoga μου πρότεινε να επισκεφτώ έναν θεραπευτή SNR όπως και έκανα. όταν πήγα στον θεραπευτή και τον ρώτησα τι θα μπορούσα να κάνω ώστε να θεραπευτούν οι φωνητικές μου χορδές, έμεινα έκπληκτος όταν μου είπε να μην ξαναπάω σε γιατρούς - λογοθεραπευτές , αλλά αν ήθελα να δω ουσιώδη βελτίωση να επισκεφτώ μουσικό δάσκαλο φωνητικής. Έτσι γνώρισα τον κύριο Γιάννη Παντελή, τότε όλα άρχισαν να αλλάζουν, στο πρώτο εξάμηνο είχαν σταματήσει οι συνεχόμενοι πνιγμοί που είχα, η αναπνοή μου είχε γίνει πιο ελεύθερη, οι άπνοιες μου μειώθηκαν και ο λόγος μου ήταν πιο καθαρός. Όταν πήγα για εξέταση στον ωρλ γιατρό, προς έκπληξη του μου είπε ότι το κοκκίωμα είχε απορροφηθεί και δεν θα χρειαζόταν να κάνω άλλο χειρουργείο, μου είπε ακριβώς: δεν ξέρω τι κάνεις, αλλά ότι και αν είναι αυτό, συνέχισε το. Τώρα είμαι στο δεύτερο έτος όπου επισκέπτομαι τον κύριο Γιάννη, οι διαφορές είναι τεράστιες και συνεχόμενες, πλέον με σιγουριά λέω ότι οι αλλαγές όπου έγιναν στην φωνή μου αλλά και στον λαιμό μου (αφού και οι φωνητικές χορδές έχουν ξεκινήσει να πάλλονται) δεν έχουν γίνει από κανέναν γιατρό και λογοθεραπευτή, χάρη στον δάσκαλο φωνητικής ξανακέρδισα μέρος της χαμένης μου φωνής. Όσο υπάρχουν βελτιώσεις στην φωνή μου, δεν θα εγκαταλείψω το μονοπάτι το οποίο μου δείχνει και με οδηγεί ο κύριος Παντελής. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

Γιώργος Σταθόπουλος

Έψαχνα να δω τι φταίει και δεν μπορώ να τραγουδήσω έτσι, ούτως ώστε να μην υπάρχει πάντα ένα "αλλά"... -έχεις πολύ μέταλλο στη φωνή αλλά κάποιες φορές τρυπάει τύμπανο. -Έχεις δυνατή ένταση φωνής αλλά προσπάθησε να χαμηλώσεις. -Είσαι σωστή στον τόνο αλλά υπάρχει αστάθεια στη φωνή... Κάθε ένας μου έλεγε ένα διαφορετικό "αλλά" χωρίς να καταλαβαίνω τελικά από που πηγάζει το πρόβλημα. Μέχρι που μετά από αρκετό ψάξιμο βρέθηκα στον κύριο Παντελή έναν Δάσκαλο με συγκεκριμένη τεχνική τοποθέτησης φωνής, με πολύ αγάπη για την δουλειά του και υπομονή , με διδάσκει μέχρι και σήμερα σύγχρονο τραγούδι. Κατάλαβα επιτέλους πως κάθε πρόβλημα έχει όνομα και λύση, δεν είναι ένα απλό "αλλά" . Μπορώ πλέον να τραγουδάω χωρίς να ακούγεται ούτε ψεύτικη, ούτε τσιριχτή, ούτε μικρή η φωνή. Επαγγελματικά είναι το μεγαλυτερο δώρο που θα μπορούσα να έχω, γιατί δεν περιορίζομαι στις ψηλές νότες που οι περισσότεροι δάσκαλοι σε αναγκάζουν να τραγουδάς , απέκτησα συνειδητά μια ποικιλία ηχοχρωμάτων και εντάσεων χωρίς να καταπονώ τις φωνητικές χορδές και χωρίς να ακούγεται άσχημα στο τραγούδι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Μαρία Λογοθέτη

Γεια σας με λένε Ματίνα. Πήρα να γράψω για την εμπειρία μου σχετικά με τα μαθήματα που κάνω με τον Γιάννη. Γεννήθηκα με λυκόστομα και η φωνή μου έβγαινε λεπτή και ρινική. Μια μέρα σκέφτηκα να γράψω στο internet Μαθήματα ορθοφωνίας και με έβγαλε στο σαιτ του Γιάννη. Όταν συναντηθήκαμε με ρώτησε ποιο ήταν το πρόβλημα μου. Αρχίζοντας τα μαθήματα έπεφτα από την μια έκπληξη στην άλλη. Αυτό ήταν η αρχή του παγόβουνου. Σιγά- σιγά ανακάλυπτα λάθος πράγματα που είχα υιοθετήσει στην ζωή μου. Μέσα από τα μαθήματα έμαθα να αναπνέω με το διάφραγμα,να καθαρίζει σιγά σιγά ο ψίθυρος,να ανοίγω την κάτω γνάθο όταν μιλάω και όπως λέει ο Γιάννης έχω βαρεθεί να πετάω βρομιές. Νοιώθω καλύτερα, θέλω να αισθανθώ χωρίς πίεση να βγαίνουν πράγματα που κάνω στο μάθημα και στην καθημερινότητα μου. Θεωρώ ότι έκανα στον εαυτό μου ένα τεράστιο δώρο και κλείνοντας θα πω 'Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ' . Γιάννη ευχαριστώ!

Ματίνα

Είμαι μουσικός. Η σχέση μου όμως στον τομέα του τραγουδιού ήταν τελείως ερασιτεχνική, ώσπου αποφάσισα να παρακολουθήσω συστηματικά μαθήματα! Μετά από έρευνα κατέληξα στον Γιάννη Παντελή!
Με βοήθησε να αποβάλω τον παλιό ερασιτεχνικό τρόπο που τραγουδούσα, τοποθέτησε τη φωνή μου σωστά, με αποτέλεσμα τώρα στον δεύτερο χρόνο μαθημάτων, να μπορώ να τραγουδάω μοντέρνο Ελληνικό τραγούδι, χωρίς να κουράζεται η φωνή μου!!

Κώστας Γ.

Γράφοντας τις παρακάτω γραμμές ,ελπίζω να βοηθηθεί κάποιος συνάνθρωπός μας.Το Μάιο του 2011 πήγα σε ΩΡΛ πρώτη φορά με ενόχληση στο λαιμό-δυσκολία στη κατάποση -σφίξιμο στο λαιμό γενικά.Κλασικά μου έδωσε αντιβίωση.
Από τότε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 που έκανα επέμβαση στις φωνητικές χορδές για κομβία πέρασα τα πάνδεινα με το λαιμό μου.
Έκανα τουλάχιστον 30 επισκέψεις σε ΩΡΛ (8 διαφορετικούς!!)
.
Έχω πάρει άπειρα χάπια (μάταια) για γαστροοισ/γική παλινδρόμηση δηλαδή ερεθισμός του λάρυγγα από τα γαστρικά υγρά-κορτιζόνη για αιμάτωμα Φ.Χ. - εισπνεόμενα και πολλά άλλα.
Έκανα επισκέψεις σε λογοθεραπευτή μετά από υπόδειξη γιατρού ΩΡΛ,χωρίς αποτέλεσμα.
Μετά την επέμβαση στις Φ.Χ ενώ πίστευα ότι γιατρεύτηκα, τα συμπτώματα παρέμειναν δυστυχώς.Και οι κάλοι ξαναβγήκαν.Αυτό το σφίξιμο σαν τανάλια στο λαιμό,η δυσφορία ήταν ανυπόφορα.
Έκανα πολυήμερη πλήρη αφωνία ,ούτε 50 λέξεις τη μέρα δεν έλεγα όχι για να γίνω καλά αλλά γιατί όταν μιλούσα,πονούσα.
Τέλοσπάντων ψάχνοντας στο internet βρήκα τυχαία το site Φωνητικής του Γιάννη Παντελή και τον επισκέφτηκα διότι αυτά που έλεγε στο site του ήταν αυτό ακριβώς που είχα πάθει.Στην αρχή λογικό ήταν να είμαι καχύποπτος -έλεγα εδώ δε με βοήθησαν τα χάπια & οι γιατροί-αλλά μετά από 1 χρόνο μαθημάτων περίπου είμαι πάρα μα πάρα πολύ καλύτερα.
Το σφίξιμο εξαφανίστηκε σιγά σιγά,έμαθα πως να προσέχω ,πως να τοποθετώ τη φωνή μου ,πως να μιλάω γενικά ανώδυνα.Από μικρός είχα μια βραχνάδα από λάθος τοποθέτηση φωνής και στα 38 μου εμφανίστηκε το πρόβλημα και με ταλαιπώρησε 3 χρόνια.
Συνειδητοποίησα πράγματα που δεν ήξερα που δεν πήγαινε το μυαλό μου χάρις στο Γιάννη. Άρχισα πάλι να μιλάω κανονικά.Με λένε Ηλία και είμαι καλά!!!

Ηλίας

Στην πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Γιάννη, δύο χρόνια πριν, ελάχιστα είχα αντιληφθεί για το τι ακριβώς επρόκειτο να μου συμβεί. Κατά το παρελθόν, τρεις γιατροί ΩΡΛ μου είχαν υποδείξει την παρακολούθηση μαθημάτων ορθοφωνίας, καθότι αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να διορθώσω το πρόβλημα στις φωνητικές μου χορδές (όζοι). Για αρκετά χρόνια, η συνεχής και συχνά έντονη χρήση της φωνής μου στον εργασιακό μου χώρο, μου δημιουργούσε καθημερινά προβλήματα με πιο σημαντικό το συνεχές βράχνιασμα. Στη προσπάθειά μου να το αντιμετωπίσω, υιοθετούσα τρόπους χρήσης ακόμα πιο αδέξιους και λανθασμένους. Το γεγονός αυτό, επηρέαζε όχι μόνο την επικοινωνία μου, που δυσκόλευε, αλλά μου προκαλούσε ακόμα και σωματική κόπωση . Το τελευταίο συνέβαινε εξαιτίας της έντασης της προσπάθειάς μου να ακουστώ και μάλιστα να ακουστώ δυνατά και καθαρά. Μέσα από μια σειρά μαθημάτων με τον κ. Γιάννη κι έπειτα από ενάμιση χρόνο, στην τελευταία μου εξέταση στο γιατρό, οι φωνητικές μου χορδές κρίθηκαν σε άριστη κατάσταση! Αλλά πραγματικά, αυτό ήταν η απλή επικύρωση των αλλαγών που έβλεπα έτσι κι αλλιώς να συντελούνται, ημέρα με την ημέρα, μάθημα με το μάθημα.
Δε βράχνιαζα ποτέ πια , δεν κουραζόμουν και μόνο στη σκέψη ότι πρέπει να μιλήσω, το πρωί και το βράδυ η φωνή μου έβγαινε καθαρή- κάτι σπάνιο για εμένα.
Το εντυπωσιακότερο όλων όμως ήταν ότι -ακόμα και στις πιο δύσκολες ημέρες στην εργασία μου- οι εντάσεις είχαν μειωθεί, η εκφορά του λόγου μου είχε γίνει πιο ήπια και γενικότερα ήμουν λιγότερο στρεσσαρισμένη! Εάν γνώριζα νωρίτερα ότι η κακή τοποθέτηση της φωνής προκαλούσε, χωρίς να το συνειδητοποιώ, τόσα προβλήματα πέρα από τα εμφανή, το τελευταίο που θα έκανα θα ήταν να χρονοτριβώ στην απόφασή μου να ξεκινήσω τα μαθήματα. Τουλάχιστον, έστω και καθυστερημένα, αποφάσισα σωστά και θα εξαντλήσω μέχρι τέλους τις δυνατότητές μου για βελτίωση, παρέα με τον κ. Γιάννη!

Ευη Κ.

Είμαι επαγγελματίας και εξαιρετικά καλός στην εργασία μου. Έρχομαι σ΄επαφή με πολύ κόσμο. Παρ΄όλο αυτά, είχα την αίσθηση ότι άλλοι με σαφώς λιγότερα προσόντα είχαν μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία.

Κάπου είχα διαβάσει ότι αυτοί που μιλούν γρήγορα, είναι εξυπνότεροι και έχουν να πουν πολλά. Μιλώ γρήγορα. Ήμουν σίγουρος ότι ο κόσμος καταλάβαινε το IQ και τη ποσότητα των γνωσεών μου.
Και το εκτιμούσε.

Μια αυταπάτη. Ο κόσμος απλώς καταλάβαινε τα μισά απ΄αυτά που έλεγα. Οπότε τα έλεγα δύο φορές. Αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν το δικό μου ΙQ……….
Το έβλεπαν σαν ανασφάλεια σε σχέση με την δουλειά μου και όχι στη γρήγορη ομιλία. Φυσικά, αυτό μεγάλωνε το άγχος μου και έμπαινα μόνος μου σ΄ένα φαύλο κύκλο.

Μεγάλωσα με το αντρικό πρότυπο ότι πρέπει να έχουμε κοιλιακούς σε φέτες, αλλά έχοντας αυξημένη λόρδωση αυτό που είχα ήταν μόνο κοιλιά. Την έβαζα μέσα και ανέπνεα με το θώρακα.
Πάντοτε μου έλειπε το οξυγόνο.

Κάποτε βαρέθηκα και είπα ότι πρέπει να διορθώσω τα «προτερήματα» μου. Παρόλο που είχα προσπαθήσει άλλες φορές, δεν είχα αποτέλεσμα. Ίσως γιατί έβρισκα τους λάθους ανθρώπους.
Ψάχνοντας μια μέρα στο διαδίκτυο βρήκα τον Γιάννη. Ο Γιάννης είναι ένα άτομο ευφυές με γνώση και μεράκι.

Η πρώτη παρατήρηση που μου έκανε, είχε σχέση με την αναπνοή μου. Αναπνέοντας με το θώρακα, ανεβάζω τους ώμους και μοιάζει σαν να έχω άγχος που ο άλλος λαμβάνει σαν ανασφάλεια.
Η δεύτερη παρατήρηση είχε να κάνει με την τοποθέτηση της φωνής. Είχε απόλυτα δίκιο. Μόνο με αυτές τις δύο παρατηρήσεις, αμέσως καλυτέρευσα. Ένα χρόνο μετά, μιλώ διαφορετικά.
Δεν είναι μόνο αυτό. Διασκεδάζω με τα μαθήματα γιατί αισθάνομαι ότι ξεφεύγω από την καθημερινότητα μου. Επίσης, αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου και όχι μόνο στους άλλους.

Αυτό και αν ήταν RESET….!!!!

Μαθητής

Είμαι 25 χρονών. Από το λύκειο αντιμετώπιζα προβλήματα στη φωνή μου. Δυσκολευόμουν να μιλήσω πόσο μάλλον να φωνάξω. Δεν μπορούσα να κάνω ούτε απλή ανάγνωση..όσο μεγάλωνα το πρόβλημα γινόταν όλο και πιο έντονο.
Είχα έντονο βήχα και πόνο στον λαιμό μου καθημερινά. Δεν με ανακούφιζε τίποτα. Οι διάφοροι γιατροί ωτορινολαρυγγολόγοι που επισκέφθηκα προσπάθησαν με διάφορα σπρέι και κορτιζόνη να λύσουν το πρόβλημα.
Παρόλαυτα εγώ συνέχιζα να έχω τις ίδιες δυσκολίες.
Μου διέγνωσαν πολύποδα στη δεξιά φωνητική χορδή. Αφού είχα φτάσει στα όρια μου μη βρίσκοντας άλλη λύση αποφάσισα να κάνω εγχείρηση αφαίρεσης του πολύποδα. Και μετά την εγχείρηση όμως είχα ακόμη δυσκολίες. ο γιατρός μου σύστησε μία λογοθεραπεύτρια. Ζητούσε πολλά χρήματα και αυτό που με συμβούλευσε ήταν να μην μιλάω τόσο πολύ!!!

Συγκεκριμένα μου είπε: "και εμείς που μιλούσαμε λιγότερο τι πάθαμε;" άλλαξε χαρακτήρα!
Έφυγα και αποφάσισα ότι πρέπει να βρω μόνη μου τη λύση. Έψαξα στο ίντερνετ. Πάτησα τυχαία τη λέξη φωνητική και μου βγήκε το όνομα Γιάννης Παντελής.
Έστειλα ένα απρόσωπο e-mail για να ρωτήσω απλά αν υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα και καθώς δεν είχα χρήματα αρκέστηκα σε αυτό. Αμέσως ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημα μου και επικοινώνησε μαζί μου. Μου είπε να πάω να τον συναντήσω για να με ακούσει κ να μου πει κάποια πράματα χωρίς να πληρώσω την επίσκεψη.
Όταν πήγα μου είπε ότι μπορώ αν θέλω να κάνω μαθήματα επί ένα μήνα και αν δεν δω αποτέλεσμα άμεσα να μην πληρώσω και να σταματήσω όπως επίσης θα μπορούσα να μην ξαναπάω και να κάνω αυτά που με συμβούλευσε.
Ένιωσα αμέσως ότι πρέπει να το κάνω. Είχα ταλαιπωρηθεί πολύ και πραγματικά άξιζε τον κόπο. Σήμερα μετά από 2 χρόνια νιώθω πολύ καλά. Είμαι σε δραματική σχολή τραγουδάω και μάλιστα ακούω και πολύ θετικά σχόλια.
Δεν ντρέπομαι πια για την φωνή μου και βλέπω μέρα με την μέρα βελτίωση. Αυτό μου το επιβεβαιώνουν συνεχώς και οι άνθρωποι γύρω μου...

Κ.Π

Όπως οι πιο πολλοί έτσι και εγώ ξεκίνησα να τραγουδώ επειδή μου άρεσε και είχα ψώνιο με το τραγούδι.Ξεκίνησα μόνος μου και με τον καιρό πήγα σε δάσκαλο φωνητικής δοκίμασα και άλλους δάσκαλους ώσπου ταίριαξα με ένα γκρουπάκι και κάναμε κάποια live.
Με την πάροδο του χρόνου ένοιωθα την φωνή μου να κλείνει να χάνει την δύναμη της να γρεζάρει ενώ μιλάω και στο τέλος με πονούσε απίστευτα.Έτσι και εγώ τι να κάνω δεν είχα νοιώσει ξανά έτσι και πήγα στο γιατρό όπου και διέγνωσε δυο τεράστιους κάλους έναν στην κάθε μια χορδή και φλεγμονές στις χορδές.
Δεν κατηγορώ τους καθηγητές που είχα κάποια πράγματα πήρα και από αυτούς αλλά όχι την ουσία.Ποια ουσία; Το να ξέρεις να τραγουδάς.Έτσι πήγα με κατεστραμμένη φωνή προτεινόμενος από τον γιατρό μου στον κύριο Παντελή.
Όπως πάντα στην αρχή κρατάς μια πισινή αλλά με τον καιρό καταλαβαίνεις τι σημαίνει μάθημα και χημεία με την μουσική.Σε προσεγγίζει ανάλογα με το πρόβλημα σου και συνάμα μαθαίνεις τα μυστικά στο να χρησιμοποιείς σαν ηχολήπτης την φωνή σου.
Δεν σας κρύβω ότι μετά από ενάμιση μήνα που πήγα για επανεξέταση στον γιατρό μου λέει σε θυμάμαι αλλά η φωνή σου δεν μου θυμίζει τον άνθρωπο που είχα εξετάσει.Τώρα μετά από δυο μήνες οι φλεγμονές εξαφανίστηκαν τελείως και από τους κάλους έχει μείνει μόνο ένα μικρο κομματάκι στην μια χορδή.Στην άλλη εξαφανίστηκε.Έχω ξαναγεννηθεί φωνητικά.

Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να περνάμε από αυτήν την ορθοφωνία γιατί με έχει κάνει να νιώσω σε πολλούς τομείς που δεν τους ήξερα ξεκούραστα. Οι φωνητικές χορδές μου σε ευχαριστούν δάσκαλε.Αξίζει παιδιά…

Γιάννης

Μετά από χρόνια κατάχρησης και λανθασμένης χρήσης της φωνής μου στο επάγγελμά μου (εκπαιδευτικός), κατέληξα πέρυσι τον Οκτώβριο για πολλοστή φορά στον γιατρό μετά την τρίτη λαρυγγίτιδα μέσα σε διάστημα 10 μηνών. Η διάγνωση ήταν ένας πολύποδας στη δεξιά φωνητική χορδή και άμεση χειρουργική επέμβαση.

Εντελώς τυχαία είχα επισκεφθεί μια εβδομάδα πριν το σεμινάριο φωνητικής του κ. Παντελή στο Εθνικό Ωδείο, όπου είχα πάρει την πρώτη ενημέρωση για τη φύση του προβλήματός μου. Ευτυχώς που ξεκίνησα αμέσως μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας, αναβάλλοντας αρχικά το χειρουργείο, όντας η ίδια δύσπιστη ως προς την «αναίμακτη» λύση.

Σήμερα μετά από 5 μήνες μαθημάτων η πρόκληση για τον δάσκαλό μου είναι να με κάνει τραγουδίστρια, καθώς το ιατρικό θέμα έχει σχεδόν λυθεί. Ο πολύποδας υποχώρησε πλήρως, παρέμεινε ένας μικρός κάλος, ο οποίος με σωστή χρήση της φωνής σταδιακά θα υποχωρήσει εντελώς.

Α.Π

Eίμαι η Άσπα και βρήκα το κ. Γιάννη απο το internet ψάχνοντας τρόπους να ξεπεράσω το αιμάτωμα που είχα δημιουργήσει στη φωνητική μου χορδή. Ο τρόπος που τη διαχειριζόμουν όταν μιλούσα κ όταν τραγουδούσα ήταν λάθος, με αποτέλεσμα να είμαι συνεχώς βραχνιασμένη κ να μην ξέρω το γιατί.

Κάνοντας μαθήματα με το κ. Γιάννη (εδω και 3 μήνες) συνειδητοποίησα πράγματα που δεν μου είχαν περάσει ποτέ απο το μυαλό για τη φωνή μου και πλέον έχω ξεπεράσει κ το αιμάτωμα αλλά έμαθα κ πως να προστατεύω τη φωνή μου ώστε να μην το ξαναπάθω!

Άσπα

Το 2006 τελείωσα με επιτυχία μετά από χρόνια σπουδών τα μαθήματα στο σύγχρονο τραγούδι – ορθοφωνία. Είχα πάρει πτυχίο!
Ποτέ δεν είχα κάποιο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές. Αντιθέτως όπως έλεγε και ο δάσκαλος είχα σωστή τοποθέτηση και σωστή φωνή.. Ίσως αυτό όμως ήταν και το πρόβλημα.. είχα άγνοια του πως είναι να έχεις πρόβλημα και ποτέ δεν έδωσα σημασία. Θεωρούσα δεδομένη την φωνή μου.
Αρχές του χρόνου και μετά από 6 χρόνια αποχής από τα μαθήματα, καθώς δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με το τραγούδι, ήταν αρκετά για να βρει ο γιατρός κοκκίωμα στην δεξιά φωνητική χορδή.
Αιτία; Κακή χρήση φωνής σε συνδυασμό με κατάχρηση φωνής…
Απογοητεύτηκα και στεναχωρήθηκα πάρα πολύ. Όμως δεν εγκατέλειψα… Μετά από 4 μαθήματα ορθοφωνίας με τον κ. Γιάννη αμέσως ένιωσα καλύτερα. Ούτε πόναγα ούτε είχα κάποια ενόχληση. Έκανα 4 μήνες μαθήματα και ήδη είμαι καλύτερα!
Το ότι είχα πάρει πτυχίο δεν ήταν αρκετό για να μου εξασφαλίσει ότι δεν θα πάθω κάποιο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές. Τώρα το έμαθα και προσπαθώ στην καθημερινότητα μου να εφαρμόζω και να χρησιμοποιώ τους κανόνες σωστής τοποθέτησης της φωνής.

Αργυρώ

«Έχετε κομβία στις φωνητικές χορδές» είπε η ωτορινολαρυγγολόγος.

Κάτι νέο στον οργανισμό μου. Με απασχόλησε μόνο με το αποτέλεσμά του.

Με εμπόδιζε στη δουλειά μου. Δεν είχα φωνή να μιλήσω στα παιδιά μου, να φωνάξω στα ζωηρά παιδιά μου όταν έκαναν φασαρία.

«Θα ήταν καλό να κάνετε μαθήματα φωνητικής»

Μαθήματα… Ένα κόστος επιπλέον.
Ε, εντάξει, αφού τα καταφέρνω. Αφού όταν κάνω αφωνία συνέρχομαι κάπως. Άστο καλύτερα. Θα δούμε. Αν χειροτερέψει…
Έτσι πορεύτηκα. Μέχρι που χειροτέρεψε. Και μέχρι ένα απόγευμα που η ανησυχία μου και η τύχη με έφεραν στην πόρτα του Ωδείου. Για να αποφασίσω να ακούσω τα σεμινάρια «Φωνητικά Προβλήματα». Κι έπειτα να αποφασίσω να μπω στα μαθήματα φωνητικής του κ.Παντελή.
Κάναμε τις ασκήσεις κάθε φορά με την ίδια επανάληψη. Δε μπορούσα να καταλάβω τη διαδικασία. Καταλάβαινα όμως δύο πράγματα.
Δίπλα μου ήταν ένας δάσκαλος που αφουγκραζόταν την κάθε απόχρωση της φωνής μου. Που δίδασκε, διόρθωνε σε κάθε νότα, σε κάθε βήμα, αλλά με απόλυτη φροντίδα και έννοια για την κατάσταση του λαιμού που εκπαίδευε.
Και ένα δεύτερο. Το ότι κάθε φορά, μετά το μάθημα μπορούσα να ακούω πάλι τη φωνή μου καλύτερα.
Και σιγά – σιγά συνειδητοποίησα…
Ότι εκεί δεν ήταν μόνο η φωνή και το πρόβλημά της. Ότι εκεί το μάθημα λειτουργούσε σαν ουσιαστικός θεραπευτής. Γιατί δεν προσπαθούσε μόνο να καταπολεμήσει το σύμπτωμα.
Βήμα – βήμα και με προσοχή ξεκλείδωνε και την αιτία.
Με οδηγό το δάσκαλό μου κατάφερα να αφουγκραστώ κι εγώ τη φωνή μου. Να θυμηθώ ότι η φωνή είναι ένα εργαλείο, ναι, όμως που βγάζει προς τα έξω τον εσωτερικό μας κόσμο. Πως το άφησα – πως το αφήνουμε- ξεχασμένο αυτό; Πως της ζητάμε μόνο να διεκπεραιώσει τον ήχο;
Μα δεν είναι δυνατόν να είναι μόνο αυτό.

Δε μπορεί ένα δώρο της φύσης να είναι μόνο διεκπεραίωση. Έχει χρώμα, αναπνοή, συναίσθημα. Και αν η καθημερινότητα μας τρέχει και πολλές φορές μας θωρακίζει, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ή να παραμερίζουμε την ίδια τη φύση.

Άραγε έμαθα καλά το μάθημά μου;

Ποιος ξέρει. Το μέλλον θα δείξει.

Όμως το μάθημα ήταν πάνω απ όλα ο δάσκαλος.

Που έψαξε και βρήκε τον τρόπο. Τον τρόπο που ταίριαζε στον μαθητή του. Τον τρόπο που ξεκλείδωνε κι επανέφερε τη φύση του.

Μακάρι να το καταφέρω κι εγώ με τους μαθητές μου. Έστω με κάποιους. Μακάρι…

Η δασκάλα-μαθήτριά σου Α.Π

Είμαι η Μαρία και η είμαι σπουδάστρια δραματικής σχολής. Το πρόβλημα μου ήταν ότι από τότε που ξεκίνησα ήμουν συνέχεια βραχνιασμένη και δεν είχα καθόλου έκταση φωνής.
Επισκέφτηκα το γιατρό και μου είπε ότι έχω δυο όζους(κομβία) στις φωνητικές μου χορδές!
Bρήκα τον κύριο Παντελή από το internet και μέσα σε 3 μήνες είχε φύγει ο ένας και μέσα στη διάρκεια του χρόνου είχα καθαρίσει τελείως. Το καλύτερο όμως είναι η έκταση φωνής και η αίσθηση ελευθερίας που κατακτάται στο μάθημα με αποτέλεσμα να εκφράζομαι πιο εύκολα.
Συνειδητοποίησα πράγματα που δεν ήξερα καθόλου και απαλλάχτηκα από πόνους, βραχνάδα και κούραση!
Το γεγονός ότι κατακτάται σε σχετικά γρήγορο διάστημα άλλα και το ότι με τη γνώση προστατεύεσαι μια ζωή το θεωρό ανεκτίμητο!

Μαρία